Vaiana na de operatie
Grasaren bij honden
Grasaren bij honden.
Helaas hebben wijzelf afgelopen zomer ervaren wat het is als je lieve hond een grasaar heeft. Heerlijk op vakantie in de Eifel waren we. We hadden een vakantiehuis met een prachtige grote tuin. Redelijk gemaaid gras wel, maar er stonden desondanks wat grotere plukken “harder gras”. We hadden toen nog nooit gehoord over grasaren bij honden. Wij speelden daar heerlijk met Vaiana. Met de frisbee, want die kon daar zo heerlijk ver vliegen. Of met de apporteerbal, waar ze heerlijk achteraan kon rennen.
Zoveel vrijheid en zoveel plezier! Maar na een keer merkten we dat Vaiana een paar dagen later steeds aan haar poot ging likken.
Ontstoken
Toen zagen we daar tussen twee teentjes een klein bultje. Ze bleef aan haar pootje likken en vervelen.
Terug in Nederland zag de dierenarts dat het ontstoken was. Ze heeft het bultje open gemaakt en ze zag zo op het eerste oog niks zitten, dus ze dacht dat er niks aan zat. Ze kreeg medicijnen tegen de ontsteking en een kap op. Ze mocht niet meer aan haar poot likken.
Wij hebben denk ik een enorm lenige hond, want zelfs met kap op kon ze bij haar poot. Toen maar een sok aangedaan, maar die trok ze uit. De sok wat vaster gedaan, maar niets hielp. Dat waren pittige dagen.
Na die dagen bleek dat de ontsteking er nog steeds zat, dus er moest wel iets in zitten. Dus moest de dierenarts onder narcose verder gaan zoeken.
Onder narcose werd toch een grasaar gevonden. Vreselijk.
Daarna mocht ze weer een tijd niet aan haar poot zitten. Dit was ook weer een moeilijke periode, want Vaiana wilde er steeds aanzitten.
Wat waren wij blij dat na een lange tijd haar poot genezen was en Vaiana weer rust kreeg.
Grasaren zijn echt hele vervelende dingen die een hoop ellende op kunnen leveren.
Een nare periode voor Vaiana en een flinke dure operatie helaas. Vandaar dat we andere hondeneigenaren graag willen informeren over grasaren.
Grasaren
Grasaren groeien vooral op velden die niet vaak gemaaid worden. Door de weerhaken die eraan zitten, leiden ze helaas vaak tot problemen. Zo kunnen grasharen tussen de tenen van uw hond vast komen te zitten. Uiteindelijk kan dit tot verwondingen leiden zoals ontstekingen.
Wat is een grasaar?
Een grasaar wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet.
Grasaren bij honden
Naast de vele inentingen voor de vakantieperiode is er een heel scala aan typische” zomerziektes”. Zo is het nu weer de tijd van de grasaren. Dit zijn die harde stekelige aren die op slecht onderhouden stukjes gras groeien.
Symptomen
De grasaren hebben stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen maar slechts één richting op.
Grasaar in de neus van uw hond
Wanneer zo’n stekelig ding in het neusgat van uw hond prikt en de hond eens flink snuffelt kan de aar de neusholte inschieten en door de weerhaakjes alleen maar verder “kruipen”. Het gevolg is een luid niezende en proestende hond.
Als de eigenaar er snel bij is kunnen wij met behulp van een speciaal tangetje de aar weer terug uit de neus trekken. Echter, als de eigenaar het eerst maar eens aankijkt, kan de aar zelfs aan het einde van de neusholte in de hersenen terechtkomen. Met uiteraard dramatische gevolgen.
Grasaar in oren van de hond
Ook de oren zijn een favoriete plek voor deze grassprieten. Met name honden met hangende, harige oren krijgen vaak een aartje in hun haren verstrikt. Na verloop van tijd kruipt die aar steeds verder de gehoorgang in. De eigenaar meldt zich dan met een hond met hevig flapperende oren.
Inspectie
Een inspectie van het oor geeft ons gelijk het antwoord: een grasaar! Sommige eigenaren denken dat het een soort beestje is dat zich in het oor heeft genesteld. We laten de grasaar dan ook altijd even zien na de verwijdering, die helaas meestal onder narcose moet plaatsvinden.
Ook bij een verwaarloosde grasaar in het oor kunnen de gevolgen ernstig zijn. De scherpe punt van de aar prikt na verloop van tijd door het trommelvlies heen en dringt uiteindelijk ook de hersenen in.
Schudt uw hond veel met de kop? Dit kan vele oorzaken hebben, zoals oormijt, oorontstekingen, grasaar en meer. Neem contact op met uw dierenarts.
Grasaar bij honden in de poot
Als laatste zijn ook de plekken tussen de tenen favoriet. Met name bij langharige honden kunnen tussen de tenen vele grasaren zich verstoppen.
Als zo’n scherpe aar de huid doordringt kruipt hij soms dwars door de teen heen. Honden krijgen flinke pijn en een fikse ontsteking als gevolg.
Preventie
Preventie grasaren bij honden
Loop na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Zo voorkomt u dat uw hond last krijgt van de grasaren.
Of nog beter, als u een veldje ziet met veel grasaren, ontwijk deze dan. U kunt de groei van grasaren in uw directe omgeving voorkomen door het gras op tijd te maaien.
Verder informatiebron: Onze hond
De gevonden grasaar na de operatie
Loop na een wandeling altijd even de voeten en de oren na op grasaren. Zo voorkomt u dat uw hond last krijgt van de grasaren.