Waarom de natuur welkom mag zijn in elke tuin

Sommige mensen vinden het heerlijk, andere mensen gruwen ervan: insecten in de tuin.
Je had het vast wel eens gehoord: insecten zoals vlinders en bijen zijn essentieel voor de natuur. Zij bestuiven bomen en struiken, die onontbeerlijk zijn voor de productie van vruchten en zaden en daarmee de ontwikkeling van nieuwe planten. En die zijn hard nodig voor het behoud van de planeet! Ook zorgen bijen voor maar liefst 70% van alle voedselgewassen op de wereld. Zonder insecten dus geen koffie, appels of aardbeien meer.
Overal ter wereld wordt zorgwekkende insectensterfte waargenomen. Zowel honingbijen als de verschillende soorten wilde bijen en andere insecten als vlinders verminderen in aantallen. Dit komt voornamelijk door een tekort aan voedsel. Natuur wordt meer en meer gebruikt als landbouwgrond en tuinen bestaan steeds meer uit bestrating en minder uit groen, waardoor de planten en bloemen die de insecten nodig hebben verdwijnen en er niet genoeg voedsel te vinden is.

Hoe weelderiger hoe beter!

Dat minder gebrek aan groen is gelijk één van de oplossingen om jouw tuin insect-vriendelijker te maken. Ga in plaats van voor een volledig bestrate tuin met enkel een strookje gras, voor een tuin met meer bloemen en planten. Hoe weelderiger, hoe beter!
Insecten in de tuin zijn leuk én goed voor de planeet! Maar hoe weet je nu welke dieren je wel en niet wilt aantrekken in jouw tuin, en hoe je ongewenste gasten kunt bestrijden?

Bijen en vlinders

Gewenst in de tuin zijn insecten die goed zijn voor de planeet. Bijen en vlinders, bijvoorbeeld, dragen op belangrijke wijze bij aan het welzijn van de natuur, omdat zij helpen bij het bestuiven van gewassen en het ontwikkelen van nieuwe bloemen en planten. Ook lieveheersbeestjes zijn belangrijk voor bijvoorbeeld de bestrijding van luizen. Je trekt deze welkome gasten het effectiefste aan door een combinatie van de juiste planten en bloemen in de tuin en het aanbieden van insectenhotels. Plant bijvoorbeeld lavendel, ooievaarsbek, aster, koninginnekruid en vlinderstruik en wees niet te bang deze weelderig te laten groeien. En lavendel, bijvoorbeeld, weert ook weer wespen af! Daarnaast zijn insectenhotels een uitkomst: deze houten huisjes bevatten verschillende buisjes, rolletjes en kamertjes waarin de insecten die goed zijn voor jouw tuin kunnen overwinteren en nestelen. Niet alleen help je hiermee de diversiteit in jouw tuin een handje, maar die op heel de planeet!

Teken

Dieren die minder welkom zijn in de tuin, vooral bij mensen met honden, zijn teken. Maar waar bloemen en planten zijn, zijn ook teken. Dat hoeft dus niet alleen in het bos te zijn, maar ook op speelplaatsen of in de tuin! Teken komen voor in de natuur en zijn nu eenmaal niet te vermijden, wel is het mogelijk jouw dier en jezelf hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

hondenbenodigdheden-honden-benodigdheden