De Beagle: een lieve, actieve gezinshond

Aanhankelijk, actief én een tikkeltje eigenwijs. Zo kun je de Beagle omschrijven. Dankzij zijn jachtinstinct is het een hond die levendig is en houdt van lange wandelingen. En het is een echte gezinshond: de Beagle kan goed met kinderen omgaan.

De Beagle in het kort

  • Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
  • Gewicht: een reu weegt 10-11 kilogram, een teef 9-10 kilogram
  • Grootte: tussen de 30 en 38 centimeter
  • Kleur: zwart, lemon en white, wit en tan, vaak driekleurig
  • Herkomst: Verenigd Koninkrijk

Karakter van de Beagle

De Beagle is een opgewekte, actieve en intelligente hond. Maar hij is ook eigenwijs. Dat is ook meteen het nadeel van Beagles: gehoorzaamheid is niet zijn sterkste punt. Het is daarom aan te raden om met een Beagle-pup een uitgebreide gehoorzaamheidstraining te volgen.

De vrolijke gezinshond houdt van het gezelschap van mensen en andere honden. Zijn jachtverleden maakt hem doelgericht. Als hij een spoor ruikt, laat hij zich door niets afleiden.

Kan een Beagle alleen thuis zijn?

Een Beagle voor langere tijd alleen thuis laten, is niet zo’n goed idee. Het is namelijk een meutehond, wat betekent dat hij niet goed alleen kan zijn. Hij gaat zich dan vervelen, met huilbuien en mogelijk zelfs ontsnappingspogingen tot gevolg. Hoewel Beagles er dus geen fan van zijn, kun je je hond wel trainen om (vaker) alleen thuis te zijn.

Herkomst van de Beagle

De Beagle is een Brits ras. Het is van oorsprong een jachthond, die vooral populair was bij mensen van adel en binnen de koninklijke familie. Met de honden werd er op konijnen en hazen gejaagd, ook wel ‘Beagling’ genoemd. Dat gebeurt overigens nog steeds.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Beagles zijn de jaren ’80. Ze worden in Nederland dan volop gefokt om als proefdieren te gebruiken. Inmiddels worden ze minder gefokt, maar vinden er nog steeds dierproeven met Beagles plaats.

Hoe verzorg je een Beagle?

Goed nieuws: deze hond heeft weinig verzorging nodig. De korte vacht is makkelijk schoon te houden. Zo nu en dan een kambeurt is genoeg om de vacht er gezond uit te laten zien.

Omdat de Beagle zo actief is, verbruikt hij veel energie. Je zult dan ook zien dat deze honden vaak op zoek gaan naar eten. Obesitas ligt daardoor op de loer. Wees dus streng en geef je Beagle niet te veel te eten.

Is een Beagle iets voor mij?

Houd je van lange wandelingen? Wil je graag een opgewekte, actieve hond en vind je het niet erg als hij eigenwijs is? Dan is de Beagle iets voor jou. 

Wij hebben zelf jarenlang mogen genieten van twee geweldig lieve Beagles. Ze hadden echt een totaal verschillend karakter. Waar de één echt een jachtinstinct had en echt graag haar neus achterna ging, had de ander een totaal karakter. Zij had totaal geen jachtinstinct en bleef het liefste bij ons. Met de Beagle met het jachtinstinct hebben wij een gehoorzaamheidscursus gedaan en werden eerste op de cursus, zo goed deed ze het. Ook hebben we met haar aan doggydance gedaan. 

Het waren echt twee lieve Beagles die we nog elke dag missen.

Bron: Onze Hond en eigen ervaring

De Beagle