Puzzelen, ook met je hond!

13 juli is het Internationale Puzzeldag! Speciaal ter ere van deze dag besteden wij deze maand wat extra tijd aan puzzels voor huisdieren. Puzzelen kun je namelijk ook met jouw hond!
Puzzels voor dieren zien er natuurlijk wat anders uit dan we gewend zijn van puzzels voor mensen. Huisdierenpuzzels, ook wel intelligentiespellen genaamd, zijn zo gemaakt dat het oplossen en verplaatsen van de puzzelstukjes leidt tot het vinden van een beloning. Jouw dier doet dit door de diverse schuifjes, kegeltjes en schuifjes te verplaatsen, te draaien en om te gooien, om daaronder een beloning te vinden. Dit sluit aan bij het natuurlijke instinct van jouw dier om moeite te moeten doen voor zijn voer en daagt het dier mentaal en lichamelijk uit. Ook ga je zo verveling tegen en versterk je de onderlinge band door samen te spelen. Naast beloningen als koekjes en andere snacks kun je ook gebruik maken van het dagelijkse voer van jouw dier.

Puzzelen komt spijsvertering ten goede

Door brokken aan te bieden in een puzzel, zorg je dat het dier langer bezig is met zijn maaltijd, wat de spijsvertering ten goede komt. Een ideale oplossing voor dieren die de neiging hebben hun maaltijd te snel naar binnen te schrokken, met alle gevolgen van dien.

Verschillende puzzels en niveaus

Omdat intelligentiespellen zo populair zijn, is er inmiddels keuze genoeg voor honden. Een bekend, populair merk is Nina Ottoson, die spellen in veel verschillende soorten en maten aanbiedt. De spellen zijn gelabeld met een bepaald niveau. Het niveau van het spel geeft de moeilijkheidsgraad aan; hoe hoger het cijfer, hoe moeilijker de puzzel op te lossen. Als jij en jouw dier net beginnen met spellen spelen, is het aan te raden om met een laag niveau te beginnen om puzzelen gewoon te worden en frustratie te voorkomen. Als het beter en sneller gaat, kun je steeds een niveau omhoog. Kijk bij het kiezen van een spel ook naar het formaat en uiteraard de natuurlijke vaardigheden van jouw dier. Sommige spellen hebben onderdelen die moeten worden omgegooid, moeten worden gedraaid, geduwd of omgekeerd. Waar is jouw dier goed in? Ook de lickimat is erg populair! Een mooie uitvinding die erg populair is. De lickimat zorgt ervoor dat honden kunnen kalmeren. Het likken heeft namelijk een rustgevende en ontspannende werking. Hij werkt ook handig bij honden die schrokken tijdens de maaltijd. Door gebruik te maken van de lickimat gaat het eten namelijk lang

Probeer vooral veel uit samen met jouw dier om te kijken wat bij jullie past!

Denkspellen hond - Nina Ottosson hondenpuzzel - hondenpuzzels – honden puzzel voor honden
Nina Ottosson hondenpuzzel - denkspellen hond – hondenpuzzels – honden puzzel voor honden
Nina Ottosson hondenpuzzels - denkspellen hond – hondenpuzzel – honden puzzel voor honden
lickimat-hond-lickimat-slomo-lickimat-splash
hondenpuzzels - honden denkspel - denkspellen hond - hondenpuzzel