lickimat-hond-lickimat-slomo-lickimat-splash

Rustig eten is gezond eten

Veel honden zijn echte lekkerbekken. Het dagelijkse voer wordt vaak binnen enkele seconden naar binnen geschrokt. Dit brengt nare gezondheidsrisico’s met zich mee, en daarom besteden wij in deze blog aandacht aan de juiste hulpmiddelen om schrokken te helpen verminderen.

Waarom schrokt een hond? Snel willen eten is vaak een combinatie van instinct en eerdere ervaringen van de hond. In het wild, bijvoorbeeld, moet de hond zijn eigen maaltijd opeisen en deze snel opeten om te voorkomen dat deze door andere roofdieren wordt ingepikt. Combineer dit met opgroeiende honden die vaak met meerdere pups moeten strijden om een plekje bij de moeder, of dieren in opvangen en asiels die maar weinig stimuli hebben naast eten, en zo ontstaat er al gauw schrokgedrag tijdens het eten.

Schrokken is niet goed voor de gezondheid

Schrokken kan diverse nare gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Snel eten zorgt er namelijk voor dat de brokken niet goed gekauwd worden. Deze worden hierdoor in een grote hoeveelheid en ongekauwd doorgeslikt, wat een zware belasting is voor de spijsvertering. Dit is een risico bij grotere rassen omdat zij meer kans hebben op een maagtorsie, maar komt ook het systeem van kleine en middelgrote honden niet ten goede. Het feit dat de hond vaak meer lucht inslikt tijdens het schrokken, zorgt bovendien voor meer winderigheid. Daarnaast missen schrokkende honden een stukje natuurlijke gebitsverzorging: kauwen zorgt er normaal voor dat het voer langs de tanden wrijft en deze hiermee ontdaan worden van bacteriën en tandplak. Gebrekkig kauwen zorgt hierdoor voor een verhoogde kans op tandsteen. Ook hebben schrokkende honden eerder overgewicht: de hond eet zijn voer zo snel op dat hij geen ‘vol’ gevoel krijgt. Hierdoor eten schrokkende honden vaak meer dan nodig, met alle gevolgen van dien.

lickimat buddy - voermat hond - lickimat kopen - lickimat puzzel – anti schrok voerbak
Denkspellen hond - Nina Ottosson hondenpuzzel - hondenpuzzels – honden puzzel voor honden

Hoe ondersteun je gezond eetgedrag

Gelukkig zijn er diverse manieren om schrokgedrag te verminderen. Hoe kun je jouw hond ondersteunen bij gezonder eetgedrag? Het bekendste is misschien wel de anti-schrokbak. Het principe van de anti-schrokbak, ook wel slowfeeder genaamd, is dat een patroon van uitsteeksels of vormen op de bodem van de bak zorgt dat de brokken moeilijker te pakken zijn. Dit zorgt ervoor dat de hond meer moeite moet doen om zijn voer te pakken te krijgen, waardoor er langzamer gegeten wordt.

In plaats van een voerbak kun je ook kiezen voor een voedermat, zoals de Slow Feed voedermat van Lickimat. Deze is gemaakt van siliconen en zorgt door de ingewikkelde vormen waartussen het voer verdwijnt voor langdurige afleiding. De mat is vaatwasser bestendig en daardoor geschikt voor droog- én natvoer!

Je kunt nog meer een spel van de maaltijd maken met het juiste voerspeelgoed. Met name Nina Ottosson heeft hier de perfecte artikelen voor. Daarin kunnen naast snacks en lekkernijen natuurlijk ook gewoon de dagelijkse brokken gestopt worden voor langdurig eet- en speelplezier. Het stimuleert zo langzaam eten, activiteit en gaat verveling tegen.

Actief en langdurig bezig zijn met eten

Maar dat is niet alles, want ook kun je bij Nina Ottosson kiezen voor bijvoorbeeld de Dog Treat Thumble Ball. Deze voerbal heeft een stevige buitenkant en openingen waardoor er op onvoorspelbare wijze voer naar buiten komt wanneer er met de bal gerold wordt. Dit zorgt ervoor dat de hond actief én langdurig bezig is met het verkrijgen van zijn maaltijd. Door deze activiteit wordt er langzamer gegeten en worden honden met overgewicht gestimuleerd om meer te bewegen.

Heb je liever een voeritem dat niet door het hele huis rolt, kijk dan eens naar de Wobbler. De Wobbler is een wiebelende voerdispenser in de bekende KONG-vorm: de Wobbler heeft aan één zijde een opening en door de Wobbler heen en weer te wiebelen, te schuiven en te gooien laat het voerspeelgoed geleidelijk brokjes los. Dit zorgt voor een lichamelijke en mentale uitdaging, langzamer eten en voorkomt verveling.

Nina Ottosson hondenpuzzels - denkspellen hond – hondenpuzzel – honden puzzel voor honden