Een plantaardig dieet voor de hond, kan dat?

Jazeker!
En het kan nog gezonder zijn dan een dierlijk dieet ook! Heeft uw hond bijvoorbeeld last van problemen met de spijsvertering of jeuk? Een belangrijke oorzaak daarvan kunnen bepaalde dierlijke eiwitten zijn die tot voedselintolerantie kunnen leiden. Het uitsluiten van dierlijke eiwitten door vegetarisch (geen vlees) of vegan (geheel geen dierlijke producten) te voeren kan daarbij een oplossing zijn. Net als mensen kunnen honden namelijk prima leven op een plantaardig dieet, vooral nu deze voedingen van zeer hoge kwaliteit zijn en alle voedingstoffen bevatten die uw hond nodig heeft.

Ingrediënten als zoete aardappel, baobab, peulvruchten, noten en zaden zorgen in plantaardige diëten voor een actieve hond met een gezonde eetlust en prachtige vacht. Door de verwerking van deze ingrediënten, verhitting en persen, zijn de plantaardige eiwitten probleemloos op te nemen door de hond. Plantaardig voeren is bovendien ook nog eens beter voor het milieu: u draagt als baasje immers niet bij aan de bio-industrie. Bovendien komt er bij het verwerken en produceren van plantaardige ingrediënten veel minder broeikasgasvrij.

Een plantaardig dieet is dus een goede keuze voor hond, baas én de planeet!

Maar hoe werkt het dan voor de hond, een omnivoor die van nature veel vlees eet? Een hond heeft een ander maag-darmstelsel dan dieren die van nature plantaardig eten; het is namelijk veel korter dan bij bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren en paarden. Ook hebben plantaardige cellen een andere, dikkere celwand dan dierlijke cellen, waardoor ze moeilijker op te nemen zijn. De oplossing en de uitkomst om de voedingsstoffen toch beter op te laten nemen, is eigenlijk heel eenvoudig: door de celwand kapot te maken, wordt opname mogelijk. Net als met ons eigen eten, dat we koken of centrifugeren, wordt dit bij hondenvoer gedaan door het te persen en te verhitten. Bovendien zijn honden door jaren evolutie en ‘met de pot mee-eten’ van nature al veel beter in staat plantaardige eiwitten op te nemen dan hun voorouder de wolf. 

De juiste voedingsstoffen

Natuurlijk is het wel belangrijk dat alle voedingsstoffen die de hond normaal haalt uit vlees, zoals ijzer en calcium, worden aangeleverd door plantaardige vleesvervangers of nutritionele toevoegingen. Peulvruchten, noten en zaden zijn hier een goed voorbeeld van. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben dan ook uitgewezen dat een plantaardig dieet geen negatief effect had op de conditie van de hond. Een onderzoek bij racehusky’s in 2009 wees bijvoorbeeld uit dat het deel van de husky’s dat op een plantaardig dieet stond in uitstekende fysieke conditie bleef, net als de honden op een dierlijk dieet. Ook is één van de oudste honden ooit, border collie Bramble, 27 jaar geworden op een levenslang plantaardig dieet!

plantaardig-hondenvoer-vegetarisch-hondenvoer