Een warm welkom voor jouw kleine viervoeter

Een nieuwe pup adopteren is een grote gebeurtenis, voor zowel jouw gezin als het nieuwe gezinslid. Verhuizen is best spannend en dus is het zaak te zorgen dat jouw nieuwe viervoeter zich zo snel mogelijk op zijn gemak voelt.

Tijd om te wennen

Geef jouw nieuwe pup ten eerste de tijd om te wennen. Sommige dieren doen dat door lekker rond te snuffelen, anderen verstoppen zich de eerste dagen op een donker plekje. Probeer het dier niet te dwingen uit zijn veilige plaats te komen. Geef het in plaats daarvan voldoende mandjes en huisjes in de vorm van iglo’s en tentjes waarin het zich terug kan trekken. Voor honden kan een (mobiele) bench erg prettig zijn. Is er erg veel stress? Denk dan eens aan verdampers voor je pup. Deze verdampers geven een bepaald soort geruststellende feromonen af aan de ruimte waarin jouw dier zich bevindt, die ervoor zorgt dat het zich meer op zijn gemak voelt.

Speeltjes

Ook zijn er speciale speeltjes voor jonge dieren die de hond gerust kunnen stellen. Voorbeelden zijn de hondenspeeltjes die warmte afgeven of een hartslag simuleren: hierdoor voelt het dier zich minder alleen. Ook speeltjes met lavendel laten nieuwe bewoners zich wat meer op hun gemak te voelen.
Is het dier een beetje gewend, dan is het tijd voor de zindelijkheidstraining. Ga vooral in het begin om de zoveel uur met jouw kleine dondersteen naar buiten.

Goed eten

En goed eten is ook belangrijk! Bied de pup in de eerste periode hetzelfde voer als de vorige eigenaar of fokker aan. Gaandeweg kun je overstappen op voer van jouw keuze. Kies een voer speciaal voor jonge honden en stap geleidelijk over, niet in één keer. Veel fabrikanten hebben hier richtlijnen voor. Snacks kun je natuurlijk ook geven. Gezonde snacks bevatten een hoog percentage vlees, met weinig granen en kunstmatige toevoegingen. Er zijn ook snacks speciaal voor pups te koop. Zo wordt jullie gewenningsperiode én training alleen nog maar leuker!

puppy-puppy's-pup