Heeft u wel eens te maken gehad met teken?

Teken zijn geleedpotige parasieten, die leven van het bloed van gewervelde dieren als zoogdieren, vogels en reptielen. Ze komen op veel meer plekken voor dan vaak gedacht wordt, dus niet alleen in het bos, maar ook in struikgewas, riet en op gras. Huisdieren kunnen teken dus ook gewoon in de tuin en op speelplaatsen oplopen! In tegenstelling tot vroeger, toen er nog echt koude winters waren, zijn teken nu ook bijna het gehele jaar rond aanwezig. Ze kunnen ook koudere temperaturen overleven met een winterslaap en worden bij temperaturen boven de zeven graden weer actief.
Teken zijn gevaarlijk omdat ze vaak besmet zijn met ziekteverwekkers. Een bekend voorbeeld is de ziekte van Lyme, maar ook kunnen ze een virus dragen dat tot hersen(vlies)ontsteking kan leiden, en kunnen ze babesiose, ehrlichiose en anaplasmose veroorzaken. Voorkomen is dus beter dan genezen!

En dat doe je het gemakkelijkste met het gebruik van preventieve middelen.

Teek zo snel mogelijk verwijderen

Natuurlijk is het altijd zaak het dier regelmatig te controleren op teken. Indien het dier toch een teek oploopt, dient deze altijd zo spoedig mogelijk verwijderd te worden! Dit kan veilig met een speciale tekentang of tekenpen! Het is belangrijk de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet te pakken en hem recht uit de huid te trekken, zonder te draaien. Gebruik nooit alcohol, jodium of olie om de teek te irriteren; dit kan juist averechts werken! Zit de teek vermoedelijk langer dan 24 uur in de huid? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

teken-hond-teek